Tre stora förare

rallyförares hjälmDet finns många rallyförare på den internationella arena som skulle vara värda att nämna. På samma sätt som med andra sporter är det svårt att säga vilka som skulle kunna vara de bästa genom tiderna. Låt oss kort titta på tre storheter som bidragit till mycket inom sporten.

Carlos Sainz

Rallyföraren Carlos Sainz är född och uppvuxen i Madrid, Spanien. Vid 18 års ålder började Sainza tävla professionellt. Sedan dess har han vunnit en uppsjö av rallytävlingar och världsmästerskapet i rally vid två tillfällen; 1990 samt 1992 (för Toyota). Det bör också tilläggas att Sainz faktiskt är spansk mästare i squash.

Sainz ledde länge maratontabellen över antalet vunna VM-deltävlingar. Fram till 2006 hade Sainz hunnit vinna 26 titlar. Samma år passerade fransmannen Sébastien Loeb i antal vunna titlar.

Sébastien Loeb

Den mest vinstrika föraren genom tiderna är Sébastien Loeb. Sannolikt har Loeb den längsta svit av världsmästerskap som någonsin skådats inom sport. Från 2004 till 2012 van Loeb nio raka världsmästerskap. Stallet som bör tack Loeb för insatserna är Citroen som också vann konstruktörsmästerskapet mellan 2003-2005.

Sébestian Loeb lade ned sin karriär under 2013 efter endast tre deltävlingar för stallet Volkswagen.

Colin McRae

Den skotska rallyföraren Colin McRae blev den yngste världsmästaren genom tiderna som vid 27 års ålder vann VM 1995. McRae har också fyra stycke andraplatser i VM i rally. Colin McRae har legendstatus i Storbrittanien och har givit ett ansikte till de interaktiva rallyspelen till PC och konsoler.

I september 2007 kraschade McRaes helikopter nära sitt hem i södra Skottland. Även Colins femårige son Johnny och ytterligare ett barn och en vuxen omkom i olyckan. Det bekräftades att det var McRae som styrde helikoptern. Rallyvärlden kommer för evigt komma ihåg McRaes insatser för sporten.