Laddning till din nya elbil

Har du tänkt skaffa en elbil och funderar på vilken laddare du ska välja? Kostnaden för laddning av ditt nya fordon kan dessutom bli relativt hög i vissa fall. Här är några saker att tänka på:

Vilken laddare ska du välja?

När det är dags att skaffa laddare till din elbil så finns det en hel del olika typer och alternativ av laddare tillgängliga på marknaden. Här är en snabb översikt.

1. Nivå 2-laddning: Den här typen av laddare finns vanligtvis på bensinstationer och restauranger. Nackdelen är att det tar timmar att ladda upp batteriet helt och dessutom är räckvidden inte så lång – om du har en lång resa planerad så är det inte det bästa alternativet för din bil.

2. Nivå 3-laddning: Dessa laddare är dyrare än nivå 2-laddare men de erbjuder snabbare laddningstider och större räckvidd än nivå 2 gör – du kan till och med ta dig ut på en längre road tripp med en av dessa!

Vad kostar det att ladda en elbil?

Laddningspriset beror på laddningsplatsen och kapaciteten på bilens batteri. Genom att multiplicera bilens batterikapacitet (kWh) med elpriset får du den ungefärliga kostnaden för att ladda din elbil. På så sätt kan du också få ett ungefärligt pris per kilometer.